معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه جمعیت در جوامع دنیا یک رکن اصلی قدرت محسوب میشود، گفت: سازمانهای بینالمللی حقوق بشری نیز برخلاف ادعاهای خود در بوق تبلیغات ضدجمعیتی و ضدخانوادگی میدمند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسین فرشیدی در«نشست توجیهی اجرای برنامههای مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس» در هتل قلب تهران، گفت: در برنامه قبلی پزشکی خانواده در کشور یک پزشک و یک مراقب سلامت برای 2500 نفر جمعیت حضور داشت ولی در برنامه جدید پزشکی خانواده جهت تقویت برنامههای جوان سازی جمعیت، مقرر شده است که یک پزشک و دو مراقب سلامت برای 3 هزار نفر جمعیت حضور داشته باشند که یکی از این مراقبان سلامت ماما خواهد بود.
وی با اشاره به این که اجرای برنامه پزشکی خانواده هم مانند جوانی جمعیت قانون کشور است و در دوره مدیریت جدید وزارت بهداشت اجرای هر دو برنامه مورد تاکید قرار دارد، بیان کرد: جوانی جمعیت یک دغدغه و بحث فراگیر در دنیاست و همه کشورها درگیر آن هستند. جمعیت در جوامع دنیا یک رکن اصلی قدرت محسوب میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت ادامه داد: بخشی از اقدامات مربوط به قانون جوانی جمعیت، مربوط به وزارت بهداشت است و بخش عمدهای از اقدامات باید توسط سازمانهای دیگر اعم از دولتی و غیردولتی، انجام شود.
فرشیدی ابراز کرد: جوانسازی جمعیت کار بزرگ و سختی است و وارد شدن به این عرصه عشق و علاقه میطلبد. باید با یک نگاه فرهنگی به این موضوع نظر افکند. ما در دهههای گذشته سالها برای کنترل جمعیت کار کردیم؛ در حالی که ترکیب سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آن زمان در جامعه بسیار متفاوت از امروز بود و جمعیت روستاها بر جمعیت شهرها غلبه داشت و افزایش جمعیت یک خانوار در روستا بسیار امتیاز ارزشمندی بود.
وی اضافه کرد: تغییرات بزرگ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در جامعه، افزایش جمعیت شهرها، سیل مهاجرت و ایجاد صنایع مختلف در حومه شهرها، منجر به ایجاد یک فرهنگ غالب شد که متعاقب آن سن ازدواج بالا رفت، تمایل به فرزندآوری کاهش یافت، طلاق زیاد شد و ناباروری در اثر تغذیه ناسالم افزایش یافت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با تاکید بر این که هم اکنون جوانی جمعیت در صدر اولویت برنامههای وزارت بهداشت است، گفت: سلامت در همه ارکان زندگی و فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور نقش دارد. وزارت بهداشت نیز در دوره اخیر برای جمعیت اولویت ویژهای در نظر گرفته است بنابراین قرارگاه جوانی جمعیت حتماً باید در تمام استانها تشکیل شود و هیچ مسئولی در یک استان نباید باشد که نسبت به جوانی جمعیت بی تفاوت باشد و درگیر برنامه های افزایش جمعیت نشود.
فرشیدی با تاکید بر نقش فرهنگسازی و اطلاع رسانی در حوزه جمعیت، اظهار کرد: این حوزه یکی از دلخوریهای ماست زیرا تبلیغات و فرهنگسازی درباره جمعیت وسعت و شتاب لازم را در کشور ندارد؛ البته روشهای فرهنگسازی با گذشته تفاوت های زیادی کرده است. دیگر نمیتوان فقط با چاپ پوستر اطلاع رسانی کرد. تبادل اطلاعات لحظهای شده و سرعت انتقال اخبار و مفاهیم و دسترسیها به منابع خبری و علمی نیز بسیار افزایش یافته است. باید از تکنولوژیهای جدید که به تمام خانهها نفوذ کرده است برای تبلیعات در زمینه جوان سازی جمعیت بهره ببریم.
وی تصریح کرد: متأسفانه کانون خانواده در تمام جوامع دنیا در حال کمرنگ شدن است. سازمانهای بین المللی حقوق بشری نیز برخلاف ادعاهای خود به نوعی در بوق تبلیغات ضد جمعیتی و ضد خانوادگی میدمند که در اصل با فرهنگ بشریت تناقض دارد. این تبلیغات در واقع پایه واساس خانواده را به عنوان چتر حمایتی فرزندان و آرامش زوجین، فرو میپاشد. متاسفانه بیشترین بهرهبرداری برای تبلیغات منفی در این رابطه نیز از فضای مجازی میشود.
فرشیدی با بیان این که ما نباید در برابر برنامههای منفی کشورهای دیگر در حوزه جمعیت منفعل عمل کنیم، خاطرنشان کرد: ایران دارای یک فرهنگ بسیار غنی است و سایر جوامع حق دخالت در امور ما را ندارند. اگر حالا کاری نکنیم، 10 سال دیگر دیر است. اگر با این سبک و سیاق که جوامع متخاصم برای ما ترسیم میکنند پیش برویم 10 سال دیگر در جامعه نیز همه خانواده ها با هم بیگانه خواهند بود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: باید تمام امکانات شبکه بهداشت کشور اعم از 30 هزار واحد بهداشتی و 140 هزار نیروی بهداشتی که در اختیار داریم را بسیج کنیم و با اجرای برنامه پزشکی خانواده، باید به ترویج فرهنگ فرزندآوری و ازدواج و خانوداه دار شدن مجردها بپردازیم.
فرشیدی بیان کرد: وزارت بهداشت کاملاً قوی در این زمینه وارد شده و از تمام برنامه ها در این راستا حمایت میکند. دولت و مجلس هم به اجرای برنامههای افزایش جمعیت اصرار دارند. همه در برابر نسلهای آینده مسئولیم و در صورت کوتاهی در وظایفمان، آن دنیا باید جوابگو باشیم.
وی سه هدف عمده برای مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت را عنوان و تصریح کرد: اولین اقدام این مرکز باید فرهنگسازی و راهاندازی یک جشنواره ویژه و کشوری در زمینه جوانی جمعیت باشد که در هفته جوانی جمعیت برگزار شود، به نحوی که حتی دانش آموز کلاس اولی هم بتواند هرچند با کشیدن یک نقاشی، در این جشنواره شرکت کند.
وی اهمیت دادن به تحقیقات و پژوهش در زمینه جمعیت و برخورد با کسانی که در اجرای قانون جوانی جمعیت اهمال کاری میکنند را اهداف دیگر این مرکز برشمرد و گفت: خوشبختانه توجه به تمام این اهداف از جمله برخورد با اهمال کاران در اجرای قانون جوانی جمعیت در کشور شروع شده است و من با وجود تمام مشکلات به افزایش جمعیت کشور امیدوارم.
منبع: خبرگزاری تسنیم / ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲