لزوم کار کردن بر روی نگرش افراد درباره فرزندآوری/ پیوست فرهنگیِ قانون پررنگ نیست

استاد پزشکی اجتماعی با تاکید بر اینکه سالخوردگی جمعیت جدی است، گفت: مبنای فکری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، حمایت اقتصادی است و پیوست فرهنگی خیلی پررنگ در این قانون دیده نشده و می‌بینیم حتی در اجرای حمایت مالی هم قوی نیستیم.

دکتر نوذر نخعی امروز ۲۵ اردیبهشت ماه در نشست خبری با موضوع جمعیت که در اداره کل بیمه سلامت استان کرمان برگزار شد، اظهار کرد: افراد بالای ۶۰ سال سالمند محسوب می‌شوند و اگر بیش از ۷ تا ۱۴ درصد افراد یک کشور سالمند باشند، آن کشور سالمند است و در حال حاضر در ایران ۱۰ درصد سالمندی داریم.

وی افزود: در سال ۱۴۲۹ به شکل ناگهانی کشور خیلی سالمند خواهیم شد و براساس پیش بینی‌های سازمان ملل، درصد سالمندی ایران به ۳۱.۲ درصد می‌رسد و شتاب سالمندی ایران خیلی تند است.

نخعی با اشاره به تاثیر کاهش باروری بر اقتصاد کشورها بیان کرد: دانشگاه هاروارد سال ۲۰۲۲ در مقاله‌ای اعلام کرد هر چه درصد سالمندان در کشوری بیشتر شود، شاخص تولید ناخالص داخلی آن اُفت می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با تاکید بر اینکه تهدید جمعیت جدی است، گفت: مبنای فکری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، حمایت اقتصادی است و پیوست فرهنگی خیلی پررنگ در این قانون دیده نشده و می‌بینیم حتی در اجرای حمایت مالی هم قوی نیستیم.

وی با اشاره به اینکه باید مادران در سطح جامعه مورد حمایت ویژه قرار بگیرند، اظهار کرد: ادارات مکلف هستند یک اتاق برای استراحت مادر باردار و اتاق شیر اختصاص بدهند.؛ خانمی که زایمان کرده نباید استرس داشته باشد وقتی از مرخصی برگشت اتاقش را تغییر داده باشند.

نخعی بیان کرد: البته تهدیدات کشورهای پیشرفته این نیست و بلکه فکر افراد است؛ باید به این سمت برویم که روی نگرش‌ها کار کنیم. باید روی فکرها کار کرد. کاری کنیم ارزش‌هایی که خانواده‌های ما نسل به نسل داشته و به آن افتخار می‌کنیم، متوقف نشود.

این استاد پزشکی اجتماعی با اشاره به زندگی مدرن بیان کرد: باید شگردهای حل تعارض زناشوئی و شگردهای محبت و مهرورزی را به جوانان یاد بدهیم و هنر ساده‌سازی این مهارت‌ها را داشته باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره چهار نهاد تاثیرگذار در انتقال مفاهیم به افراد اظهار کرد: این نهادها خانواده، موسسات(مهدکودک و مدرسه)، دوست و رسانه هستند که بیشترین سهم را در انتقال مفاهیم باید خانواده داشته باشند.

نخعی افزود: انجمن متخصصان کودکان امریکا می‌گوید “کودکان زیر دو سال نباید تلویزیون ببینند”، چه برسد به موبایل و بازی کامپیوتری. حالا سئوال این است ما در خانواده چقدر برای همسر و فرزندمان وقت می‌گذاریم؟ چقدر با یکدیگر حرف می‌زنیم؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه براساس بررسی‌ها چند مانع ذهنی در بحث جمعیت وجود دارد، گفت: نخست اینکه نمی‌پذیریم دچار بحران سالمندی هستیم.

وی ادامه داد: مسئله دیگری که به ویژه اقشار تحصیلکرده در همه دنیا می گویند، بحث اقتصاد و معیشت است که البته این موضوع اینقدری که در طبقات بالای اجتماعی اقتصادی برای فرزندآوری دغدغه است، در طبقات پایین نیست.

نخعی با تاکید بر اینکه باید یکسری افراد را که توانمندی بهتری برای فرزندآوری دارند روشن کنیم، افزود: براساس برخی نظریه‌های علمی، تک فرزندی به خودی خود یک بیماری است.

وی بیان کرد: البته فرزندپروری نیز مسئله بسیار مهمی است که یکی از نکات کلیدی در این زمینه، سیراب شدن فرزند از محبت به ویژه در سه چهار سال اول زندگی است.

این استاد پزشکی اجتماعی در بخش پایانی سخنانش تاکید کرد: باید به سمت افزایش آگاهی و توانمندی مردم برویم و از مسئولان نیز مطالبه داشته و خانواده‌ها را دریابیم.

وی با اشاره به اینکه حمایت خانم‌های شاغل و زوج های نابارور برای فرزندآوری موثر است، گفت: یک هفتم زوج‌های ما در استان کرمان نابارور هستند و اگر آنها را حمایت کنیم و امکانات لازم و یکسری موارد(از جمله مکانی که در طول دوره درمان در مرکز استان در آن مستقر باشند و …) را برای آنها فراهم کنیم، در زمینه فرزندآوری تاثیرگذار خواهد بود.

منبع: خبرگزاری ایسنا / کد خبر: 1402022516187 / ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲